
Maak kennis met…de Perzische keuken!
(English translation below)
Hallo iedereen, ik hoop dat het allemaal goed gaat met jullie. Vorige week schreef ik over de theecultuur in Iran . Ik kreeg daarop zoveel leuke feedback van jullie. Super fijn! Ik ben ook erg blij om te zien dat steeds meer mensen onze blog aan het lezen zijn.
Deze week wil ik jullie kennis laten maken met de Perzische keuken. Ik zal vooral ingaan op de overheerlijke Iraanse hoofdgerechten (De vele bijgerechten, desserts en drankjes volgen in een latere blog). Natuurlijk houden Iraniërs ook van de vele verschillende wereldkeukens, maar de Iraanse keuken is toch onze favoriet. In ieder geval voor mij dan. Wanneer ik terug naar huis ga, heb ik een lange lijst van gerechten die mijn moeder voor mij mag koken ☺. Het proeven van al die heerlijke Iraanse smaken doet me glimlachen. Van een mix van granaatappel met walnoot, saffraan met Chelow (gekookte rijst) tot gerookte aubergine. Als ik er alleen al aan denk krijg ik spontaan honger. Ik hou van Iraans eten!
Voordat ik verder ga wil ik graag vermelden dat de talent volle Sabineh Zand alle foto’s in deze blog heeft gemaakt. Ik heb haar leren kennen via Instagram via de foto’s over haar dagelijkse leven. U kunt haar foto bekijken door hier te klikken.
Welke ingrediënten vind je in de Perzische keuken?
De Perzische keuken is zeer divers en werelds. Veel gerechten in andere culturen komen uit de Perzische keuken, zoals de Griekse of Italiaanse keuken. De Iraanse keuken is erg uniek. Maar ook wij zijn beïnvloed door andere landen, dat kunnen wij niet ontkennen.
De meeste Iraanse gerechten bevatten de volgende ingrediënten:
- Rijst met vlees (zoals lam, kip) of vis
- Groenten zoals uien en aubergine
- Vruchten zoals granaatappel
- Verschillende soorten kruiden (zoals knoflook, munt of peterselie) en noten (zoals walnoot)
- Verschillende kruiden
Naar mijn mening zijn kruiden het belangrijkste ingrediënt. Ze geven de Perzische keuken dat unieke en smaakvolle karakter. Kruiden als saffraan, kaneel, kardemom, venkel, kruidnagel en vele anderen maken de Iraanse gerechten erg lekker. Wanneer je naar jouw Iraanse familie of vrienden gaat, beloof ik je dat je al deze kruiden in hun huizen ruikt!
Heb je ooit Iraanse kebab geprobeerd?
In Iran hebben we zoveel verschillende gerechten. Ik weet zeker dat je zal vinden wat je zoekt. In het zuiden eten de mensen meestal pittig en meer naar het noorden verandert de smaak naar zoet-zuur. En in het oosten en westen is het eten nog zoeter dan in andere regio’s. Waarschijnlijk hebben jullie allemaal weleens van kebab gehoord. En waarschijnlijk koppelen jullie dat rechtstreeks aan de Nederlandse kebab: Een mix van gesneden vlees met groenten en (knoflook-)saus, opgerold in een wrap. Iraanse kebab is totaal anders! In Iran staat kebab voor heerlijk gegrild vlees (lam, kip of kebab van vis) op een spies gerijgd, dat vaak geserveerd wordt met Chelow of brood. In het noorden van Iran (het Kaspische zeegebied) is de kebab gemarineerd met granaatappelsaus. Wanneer je meer naar het zuiden gaat verandert de smaak van zuur naar normaal en dan naar pittig. Kebab is kortom het meest bekende en populaire gerecht in Iran. Ik kijk er altijd naar uit om in Iran kebab te eten. Helaas heb ik in Nederland nog niet een leuk restaurant gevonden dat zulk overheerlijke kebab serveert. Hopelijk kan iemand mij een goede tip geven. Ik sta open voor suggesties!
Afgezien van kebab, genieten we ook van andere overheerlijke hoofdgerechten waarvan ik er hieronder de belangrijkste zal beschrijven:
- Khoresh is gestoofd vlees en een mer delicate versie van stoofpot. Je kan het serveren met Chelow. Khoresh moet uren koken maar tegenwoordig maakt een snelkookpan het leven een stuk makkelijker. Mijn favoriet is Khoresh e Bademjoon: Aubergine, tomaat en ghore(kleine druifjes). Het is yuuuummie.
.
- Mixed polo of polo makhloot is een combinatie van rijst met fruit, kruiden of groenten en soms gemixt met vlees. Het is veel makkelijker en sneller dan het koken van een stoofpot en ook erg lekker. Als ik meer dan 6 personen op bezoek heb, geef ik de voorkeur aan Mixed polo. Mijn favoriet is Baghali polo. Het is een mix van lamsvlees met tuinbonen en dille. En de geur van kaneel; die blijft de hele dag in huis hangen! Ik kan hier nooit genoeg van krijgen. Ik kan het non-stop blijven eten.
- Het volgende gerecht is Ash. Dit is een dikke soep vol ingrediënten. Ik eet dit altijd als hoofdgerecht. Er zijn zoveel verschillende soorten Ash te vinden, van zoet tot zuur. Mijn favoriet is Ash-e- Reshte. Het bevat kikkererwten, bonen, linzen, veel verschillende groenten, kruiden en er is in Iran ook een versie met noedels. Het is erg fijn om Ash te eten wanneer het koud is , vooral in de winter. Mijn grootmoeder is de beste chef-kok om Ash te maken. Zij maakt altijd een pot Ash als ik naar Iran kom.
- Kuku is een soort vegetarische soufflé. Het is erg licht en lekker. Je kan het met verschillende soorten groenten maken, zoals sla, aardappelen of iets anders. Kuku wordt vooral geserveerd met brood.
Zoals je kan zien hebben we altijd rijst of brood bij onze maaltijd. Je kan er een blog over schrijven! En dat is ook wat ik in de komende weken ga doen! Stay tuned 🙂
Iraanse kookboeken bij ZAMIN
In onze online shop bieden wij verschillende Iraanse kookboeken aan van wereldberoemde Iraanse chefs. Klik hier om de boeken te bekijken. Mijn favoriete kookboek van dit moment is “Joon” van Najmieh Batmanglij. Ze maakt alle recepten in de meest eenvoudige, snelste (de meeste recepten maak je in minder dan een uur) en op de meest gezonde manier (zo weinig mogelijk olie), met behoud van de authentieke smaken van Iran.
Binnenkort zal ik enkelerecepten uit onze kookboeken klaarmaken en die hier met jullie delen. Ik kijk er naar uit!
Ik hoop dat je genoten hebt van het lezen van deze blog. Vergeet niet om een bericht achter te laten. Ik kijk er naar uit om jullie commentaar te lezen.
Lets talk about… the Persian cuisine!
Hi everyone, I hope you are all doing well. Last week I wrote about the tea culture in Iran and I received so many nice feedback from you. I am really happy to see that more and more people are reading ZAMIN’s blog every week.
This week I decided to write about Persian cuisine focusing on our main dishes. (The many side dishes, desserts and drinks will follow in a later blog) Of course Iranians also love the world cuisines, but the Iranian cuisine is our favorite. At least it’s for me. Whenever I go back home, I have a long list of dishes for my mom to cook for me 🙂 . Tasting the many Iranian flavors bring a big smile on my face. From a mix of pomegranate with walnut, saffron with Chelow(cooked rice) up to smoked eggplant. Only thinking about it, makes me feel hungry. I love Iranian food!
Before I write further I love to mention that talented Sabineh Zand took all the pictures in this blog. I got to know her from Instagram through her daily life pictures. You can check her picture by clicking here.
Which ingredients can you find in Persian cuisine?
Persian cuisine is very diverse and cosmopolitan. Many other cuisine cultures are influenced by Persian cuisine, such as the Greek or even Italian cuisine. The culinary methods in Iran are quit unique. However we can’t deny that countries in the neighborhood have influenced our style.
Most Iranian dishes contain these ingredients:
- Rice along with meat (like lamb, chicken) or fish
- Vegetables such as onions and eggplant
- Fruits such as pomegranate
- Different kind of herbs (like garlic, mint or parsley) and nuts (like walnut)
- Different spices
In my opinion spices are the most important ingredient. They make the Persian cuisine unique and tasteful. Using saffron, cinnamon, cardamom, fennel, clove and many mores make Iranian dishes very delicious. When you go to your Iranian family or friends’ houses, I promise you smell all these spices in their homes!
Have you ever tried Iranian kebab?
In Iran we have so many different dishes; I’m sure that you’ll find what you like. In the south people mostly eat spicy food and more to the north food turns to a sweet-sour taste. In the east and west the food is more sweeter than in other regions. Probably you all know kebab. And probably link it directly to the Dutch kebab: A mix of sliced meat with veggies and (garlic-) sauce, wrapped in a bread. Iranian kebab is totally different. In Iran, kebab is practically pieces of meat on a skewer. In north of Iran (the Caspian sea area) kebab is more sour because they marinated it with pomegranate sauce. When you go more to the south the taste moves from sour to normal and then more spicy. It is the most famous and
popular dish in Iran. Kebab is delicious grilled pieces of meat (lamb, chicken or fish), which mostly serve with rice (Chelow) or bread. I always look forward to go to Iran and eat very good kebab. Unfortunately here in the Netherlands I haven’t found a nice restaurant that serves such good kebab. Hopefully someone can give me a good tip. I’m open for suggestions!
Apart from kebab, we also enjoy other main dishes which I have listed below:
- Khoresh is braised and more delicate version of stew, which is serve with Chelow. Khoresh takes hours on the flicker to cook. But nowadays pressure cooker made life easier. My favorite Khoresh is Khoresh e Bademjoon: Eggplant , tomato and ghore ( baby grape). It’s just yuuuum.
- Mixed polo or polo makhloot is a combination of rice with fruit, herb or vegetables and sometimes mixed with meat. It’s much easier and faster than cooking a stew and also very delicious. When I have more than 6 guests, I prefer to make Mixed polo. In this category my favorite polo makhloot is Baghali polo. It’s a mix of lamb with lava beans and dill. And the smell saffron can stay in the house for days! I never get enough of this food, I can just keep eating.
- Next food is Ash. This a thick soup, full of ingredients. I always eat it as main dish. You can find so many different types of Ash, from sweet to sour. My favorite one is Ash-e- Reshte. It contains chickpeas, beans, lentils, many different vegetables, herb and also an Iranian version of noodles. It’s very nice to have Ash when its cold, especially in wintertime. My grandmother is the best chef to make Ash. She always make a pot of Ash for me when I go to Iran.
- Kuku is a kind of vegetable soufflé. It’s very light and delicious. You can make it with different type of vegetables such as lettuce, potato or anything else. Kuku is mainly served with bread.
As you can see we always have food with rice or bread. There is so much to tell about Iranian rice and bread: you’ll be surprised! also very interesting subject to write about.
In the upcoming weeks I will write about it. Stay tuned!
We offer cookbooks in our shop
In ZAMIN’s online shop we are offering different types of Iranian cooking books from world famous Iranian chefs. You can just click here to check the books. My favorite cookbook at this moment is “Joon” by Najmieh Batmanglij. She made all the recipes in the easiest, fastest (most recipes can be made in less than an hour) and healthiest way (as few oil as possible) while keeping the authentic flavors of Iran.
Soon I will start cooking from our cook book’s recipes and write about it. It will be fun.
I hope you enjoyed reading this blog 🙂 . Don’t forget to leave me a message down here. I am so excited to read your comments.